Urządzasz swoją restaurację, a może dopiero zabierasz się do otwierania własnego biznesu? Zastanawiasz się, jak dobrze wyposażyć swój lokal tak, żeby zmieściła się w nim optymalna liczba gości, a przy okazji by każdy zwrócił uwagę na jego estetykę? Dobrze, że tutaj jesteś!
Otwieranie własnej restauracji może być sporym wyzwaniem. Trzeba w końcu skonstruować odpowiednie menu, które wyróżni się na tle konkurencji. Posiłki nie mogą być wyłącznie smaczne, ponieważ dzisiaj liczy się także ich oryginalność i estetyka, z jaką zostają podane. Przecież tyle osób przed jedzeniem musi wykonać obowiązkowe zdjęcia na Instagrama!
Co więcej, potrawy potrzebują odpowiedniego miejsca, w którym zostaną przygotowane, a to właśnie kuchnia jest sercem każdej restauracji.
Nie można jednak zapominać o tym, że wnętrze danego lokalu musi przyciągać gości. To oczywiste, że ludzie lepiej czują się w ładnych miejscach i raczej niechętnie wybiorą się do restauracji serwującej świetne jedzenie, kiedy jej klimat jest mierny. Chodzi przecież nie tylko o spożywanie jedzenia, ale też rozmowę ze swoim towarzyszem i oczekiwanie na posiłek. Warto zauważyć, że wiele osób po zamówieniu posiłku rozgląda się po lokalu – dla zabicia czasu, z ciekawości itd. Przez to nie można bagatelizować tego, jak istotne jest odpowiednie zaaranżowanie danego miejsca. Wygląd restauracji jest jej wizytówką na tym samym poziomie – o ile nie większym – co serwowane posiłki.
Meble do restauracji powinny się odrobinę wyróżniać, ale nadal komponować z otoczeniem. Chodzi o to, żeby osoby odwiedzające lokal odczuwały harmonię, ale nadal od razu kierowały się do stolika, by zająć przy nim miejsce. Dzięki temu istnieje większe prawdopodobieństwo, że klienci zostaną w restauracji na dłużej. Co więcej, taki wystrój świetnie będzie się nadawał do prowadzenia profilu lokalu w mediach społecznościowych, ponieważ nie można się oszukiwać – ma to spore znaczenie w dzisiejszych czasach.
Urządzając restaurację trzeba też sobie zadać pytanie, czy będzie ona skierowana dla większych grup ludzi, czy pojedynczych klientów. Oczywiście, jeżeli powierzchnia na to pozwala, można połączyć te dwie rzeczy, niemniej jednak w przypadku mniejszych lokali – których jest większość – dobrze jest się zastanowić.
Drewniane stoliki sprawdzą się świetnie. Dlaczego? Drewno jest przede wszystkim materiałem uniwersalnym i pasuje praktycznie do każdego rodzaju powierzchni. Wbrew pozorom, kształty też mają znaczenie. Okrągły drewniany stolik na pierwszy rzut oka prezentuje się lepiej od prostokątnego. Tak samo w przypadku dostawiania krzeseł do niego – łatwiej jest pomieścić się gościom.
Nie można jednak zapominać, że okrągły stolik kawowy nie będzie idealnym rozwiązaniem, kiedy do lokalu zawita większa ilość gości, ponieważ kwadratowe i prostokątne bardzo łatwo można do siebie dostawić, a w przypadku okrągłych będzie to wyglądało zwyczajnie nieestetycznie.
Stare drewno, z którego często wykonuje się stoliki kawowe jest materiałem najwyższej jakości. Przede wszystkim warto wspomnieć o tym, co rzuca się w oczu od razu – piękny wygląd, który z pewnością docenią goście odwiedzający kawiarnię, restaurację. Blaty ze starego drewna posiadają trwałą powłokę, odporną na wszelkiego rodzaju zabrudzenia, na które stoły w restauracjach są szczególnie narażone, czyli na przykład plamy tłuszczu, wina etc. Co więcej, stolik ze starego drewna jest łatwy w utrzymaniu i konserwacji, dzięki czemu nie tylko goście, ale również pracownicy restauracji będą mogli cieszyć się większym komfortem.
Potrzebujesz meble do restauracji? Sprawdź naszą ofertę!